10-11-09

Champagne weekend in Middelkerke

Ter info hieronder wat info over de champagnes van onze zusterstad.

EPERNAY

 

Epernay en Montagne de Reims

De belangrijkste aantrekkingskracht van Epernay is de Avenue de Champagne, een brede straat volgebouwd met grote champagnehuizen. Onder deze laan liggen tientallen kilometers gangen, uitgehouwen in de krijtrotsen en volgestouwd met champagne. Meer informatie over een bezoek aan deze huizen vind je op onze speciale pagina 'champagnehuizen'. In het centrum zijn er verder geen bezienswaardigheden.

Tussen Epernay en Reims ligt het Parc Naturel Régional de la Montagne de Reims. Het bestaat uit bossen met wijngaarden op de flanken. De hoogste top is slechts 287 meter hoog maar betekent toch een flinke klim vanuit de Marnevallei. In die 20.000 ha bos groeit een unieke boomsoort. Je moet hiervoor naar Verzy en je volgt de pijlen 'Faux de Verzy'. Er is parking voorzien en na een kleine wandeling zie je al de eerste eigenaardige berkenboom, omzoomd door een hekken om het te beschermen tegen al te nieuwsgierige toeristen.

Niet zover daar vandaan ligt Verzenay. Naast het feit dat hier een molen staat krijg je hier ook een prachtig landschap over de wijngaarden. Montagne de Reims bezit zowat 6000 ha druivenranken en telt een paar Grand Crus zoals Verzy en Verzenay.

Aan de andere kant van dit natuurgebied ligt Hautvillers, het geboortedorp van Dom Pérignon (1638-1715). Hij was een benedictijnermonnik die per toeval de 'belletjes' in de wijn heeft ontdekt. Of het een mythe is of de waarheid laten we in het midden. Hautvillers ligt aan de Marne en biedt je een schilderachtig mooi dorpje met een oude abdijkerk waar je de grafsteen vindt van Dom Pérignon.

In Pourcy vind je het Maison du Parc waar je informatie kan vinden over het park, voor wie even de champagne wil vergeten en zich wil verdiepen in de natuur.

Website:
www.ot-epernay.fr

Een beetje geschiedenis

De champagne is eigenlijk een 17de eeuwse ontdekking door de Engelsen en niet door de Fransen. Het zou telkens gaan om een toevallige ontdekking. Sir George Etherege zou in 1676 toevallig deze sprankelende wijn ontdekt hebben.

De Fransen hebben uiteraard hun versie ook. Er zijn zelfs 2 verhalen:

 • Don Pérignon, een vrolijke monnik uit Hautvillers (1668) zou door wat te rommelen met wijn een sprankelende wijn bekomen hebben. Geruchten doen zelfs de ronde dat na zijn ontdekking hij zelf niet meer wist hoe hij die sprankelende wijn bekomen had. Don Pérignon beweerde ook dat latere oogst zou leiden tot een frisse elegante wijn. Tot op de dag van vandaag wordt er nog geoost in september. De precieze datum wordt ieder jaar vastgelegd.

 • Een ander verhaal in Frankrijk doet de ronde dat de sprankelende wijn zou ontdekt zijn door monniken van het Zuid-Franse St.-Hilaire. Deze monniken zouden de sprankelende wijn al ontdekt hebben in 1531. Het spul zou gemaakt zijn met de rurale methode "excusez mon French". De tweede gisting, eigenlijk een voortzetting van de eerste gisting, vindt plaats op vat.

Het huis Moët & Chandon heeft de rechten van het verhaal van Don Pérignon opgekocht en gebruikt het als PR. Deze monnik leverde uiteraard een megabijdrage aan de ontwikkeling van ChampagneHet proces begint uiteraard met druiven.

In de Champagnestreek zijn 3 soorten druivenrassen toegestaan:

 

 • Pinot noir (blauwe druiven);

 • Pinot mineur (blauwe druiven);

 • Chardonnay (witte druiven).

Na het plukken van de druiven worden ze geperst. De persing gebeurt met een ondiepe pers (zie afbeelding). Na deze persing bekomen we een witte wijn afkomstig uit blauwe druiven: de most hoeft hierdoor geen lange weg af te leggen doorheen de laag blauwe schillen. De persing gebeurt zo dicht mogelijk bij de wijngaarden omdat er anders bij het transport van de druiven kwaliteitsverlies zou optreden door beschadiging van de druiven. De druiven worden in 3 etappes geperst:

 • 1ste persing = de cuvée;

 • 2de persing = premier taille;

 • 3de persing = deuxième taille.

Wat overblijft is de rebêche.

Het druivennat rijpt verder in vaten. Vroeger gebeurde dit in eiken vaten (zie afbeelding); tegenwoordig gebeurt dit in aluminium vaten. Na de eerste rijping (gisting) worden ze overgegoten in flessen om de gistresten te verwijderen.

Er worden 2 soorten champagnes samengesteld:

 • Champagne met jaartal: 

Deze champagnes worden gemaakt van een wijn van een uitzonderlijk oogstjaar. Deze champagnes zijn dan ook zeer duur.

 • Champagne zonder jaartal:

Deze champagnes worden gemaakt van mengsels van wijnen van verschillende oogstjaren. Dit levert wel een champagne op met een vaste smaak.

De verdere gisting gebeurt in kelders uitgegraven in de krijtbodem. Deze kelders zijn zeer vochtig en er hangen veel schimmels. Die schimmels geven de typische smaak aan de champagne.

Mme Clicquot ligt aan de basis om de flessen horizontaal in een eiken plank met gaten te plaatsen zodat de gistresten uiteindelijk bezinken in de flessenhals. Het verhaal doet de ronde dat Mme Clicquot gaten liet boren in haar mooie eikenhouten tafel.

De flessen worden vanuit horizontale positie in de gaten gestoken. Iedere dag wordt er aan de fles een kwart slag gedraaid zodat de gistresten zich onmogelijk kunnen vastzetten tegen de binnenkant van de fles. De fles komt iedere dag steeds verticaler en verticaler te staan. Uiteindelijk belanden de gistresten in de flessenhals.

De flessenhals wordt na 8 weken bevroren en de gistresten worden verwijderd. Vervolgens wordt het suikergehalte gemeten van iedere fles met een densitometer. Men weet dan precies hoeveel gist en suiker men nog moet toevoegen.

De flessen rijpen daarna verder in de kalkrijke kelders. Pas na 6 tot 8 jaar worden ze naar boven gehaald. Ze kunnen dan pas worden uitgedronken.

Het ETIKET

Het etiket van een champagnefles is ook heel belangrijk. Ze is dikwijls met glans versierd. We kunnen er veel informatie over de champagne of andere schuimwijnen uit afleiden. We vinden volgende informatie terug op een 'champagne-etiket':

 • Het woord 'CHAMPAGNE';

 • Het champagnehuis;

 • Type champagne (brut, extra dry, sec, demi-sec);

 • Plaats/land;

 • Percentage alcohol (12%);

 • Naam van de champagne;

 • Jaar wijnoogst (sommige);

 • Registratiecode (informatie over de leverancier).

DE CHAMPAGNE IN CIJFERS

 

In 2008 verkocht de Champagnestreek 181 209 546 Champagneflessen in Frankrijk en 141 244 306 Champagneflessen in het buitenland, wat samen goed is voor 322 453 852 verkochte Champagneflessen. De export gebeurt vooral naar het Verenigd Koninkrijk (25 %), de VS (12 %), Duitsland (8 %), België (7%), Italië (7%), Japan (6%) en Zwitserland (4 %). De overige landen zijn goed voor 31 % van de export. De Champagnestreek kan je in 3 wijnstreken onderverdelen:

· DE MONTAGNE DE REIMS ligt ten noorden van Epernay. De ‘Pinot noir’-druif is er goed voor 39% van de oppervlakte van de wijngaarden. Deze druif geeft de wijn kracht en diepgang;

· DE MARNEVALLEI ligt ten westen van Epernay. Daar vind je de ‘Pinot Meunier’ op 33% van de wijngaarden. De druif geeft de wijn een fruitig karakter en evenwicht;

· DE COTE DES BLANCS ligt in het zuiden van Epernay. De ‘Chardonnay’-druif is hier goed voor 28% van de wijngaarden en zorgt voor een fijne en elegante toets. De “Blanc de Blancs” is een wijn die enkel met deze druif werd gemaakt.

SOORTEN CHAMPAGNES

· De ‘Millésime’ is een wijn van één specifiek jaar, dat als uitzonderlijk beschouwd wordt. Deze champagne mag niet verkocht worden voor het vierde jaar dat volgt op de ‘tirage’ (het op flessen trekken van de wijn).

· De ‘Cuvée de prestige’: verschillend bij elke producent. Vast staat wel dat deze champagne wordt samengesteld uit de beste wijnen.

· De ‘Brut sans année’: in de Champagnestreek bestaat de traditie om wijnen van verschillende jaartallen te mengen. Dit mengen wordt ‘assembleren’ genoemd. De wijnboeren assembleren om elk jaar een champagne aan te bieden die dezelfde kwaliteit heeft.

· Champagne ‘Blanc de Blancs’: wijn die alleen wordt geproduceerd met de Chardonnaydruif.

· Champagne ‘Blanc de noirs’: witte wijn die alleen op basis van blauwe druiven wordt gemaakt, de Pinots noir en/of Pinot Meunier.

· Champagne rosé: hiervoor worden 2 technieken gebruikt. Ofwel wordt er een kleine hoeveelheid rode wijn uit de Champagnestreek toegevoegd aan de wijn. De rode wijn geeft de champagne de roze kleur. Ofwel zorgt de wijnboer voor ‘maceratie’ van de druiven met blauwe schil. Dit betekent dat hij de blauwe schillen laat weken in het druivensap, wat zorgt voor de rozige kleur van de wijn.

DE STILLE WIJNEN UIT DE CHAMPAGNE

DE COTEAUX CHAMPENOIS: wijnen met gecontroleerde herkomstbenaming (Appellation d’Origine Contrôlée), die vroeger ‘Vin Nature de la Champagne’ werden genoemd. Het gaat om stille wijnen: rode, witte of rosé. Ze zijn allen afkomstig uit de Champagnestreek en samengesteld uit de 3 toegelaten wijnstokvariëteiten (Pinot noir, Meunier en Chardonnay). Het gaat om de ‘Crus de BOUZY, CUMIERES, AY, AVIZE, VERTUS’ etc.

Champagnehuizen Reims en Epernay

Eenmaal je in Reims bent aangekomen zie je voortdurend bordjes die je uitnodigen voor een bezoek aan de kelders van een champagnehuis. Er zijn duizenden kleine champagneboeren en tientallen grote huizen. In Reims behoren Piper-Heidsieck, Taittinger, Veuve Clicquot, Mumm, Pommery en nog vele andere tot de bekende namen. Doch het echte centrum van de champagnewijnen ligt in Epernay, in de Avenue de Champagne. Daar vind je o.m. Moët & Chandon, Mercier en andere. We stellen je in het kort even drie grote huizen voor.

Moët & Chandon, Epernay
Ben je voorstander van een klassiek bezoek in alle luxe dan kan je natuurlijk terecht in de Avenue de Champagne in Epernay bij Moët & Chandon. Het is wellicht het oudste champagnehuis en je krijgt een stukje te zien van de bijna 30 km lange gangen.
Website:
www.moet.com

Mercier, Epernay
Om toeristen te lokken is alles goed. Bij Mercier hebben ze een zeer oud reuze wijnvat in de ontvangsthal geplaatst. Dit vat dat de inhoud van ongeveer 215.000 champagneflessen kan bevatten werd gemaakt voor de wereldtentoonstelling van
Parijs in 1889. Het indrukwekkende wijnvat weegt 34 ton. Ook de afdaling naar de kelders met de lift is een en al spektakel. De rondleiding gebeurt met een gids (in het hoogseizoen soms in het Nederlands) en een treintje dat zichzelf door de 18 km gangen weet te rijden door infrarood besturing.
Website:
www.champagne-mercier.fr 

Kleine wijnboeren
Wil je een kleine champagneboer bezoeken maak dan van de gelegenheid gebruik om ten zuiden van Epernay te rijden. Daar vind je immers de beste champagnewijnen, nl. de Blanc de Blancs, gemaakt van uitsluitend witte druiven. In dorpjes zoals Oger, Cramant, Avize en le Mesnil zie je tientallen pijlen naar huizen die je graag zullen ontvangen. Veelal familiale bedrijven waar je misschien niet in het Nederlands geholpen kan worden maar waar een paar glazen je plots zeer bedrijvig maken in de taal van Molière. We hebben goede ervaringen met het champagnehuis Milan te Oger:
www.champagne-milan.fr .

Zo is het merk "Jean Milan", dit dankt zijn internationale bekendheid aan de kwaliteit van de wijngaarden en de champagnes. Een familiehuis zoals we zien traditiëoneel synoniem met passie en met als enige doel het aanbieden van een compleet gamma van uitzonderlijke champagnes.

REACTIES

J.D. Wackie Eysten

Vermeldenswaard is "de buurman van Moet & Chandon": Boizel. Het is een heus familiebedrijf (5e generatie en de 6e generatie is aanwezig), gevestigd aan de Avenue de Champagne in Epernay. Ze bestaan dit jaar 175 jaar en de champagnes die Boizel maakt zijn stuk voor stuk van de beste kwaliteit. Verkoop geschiedt via internet (www.boizel.fr) in Frankrijk en via importeurs in andere landen. Persoonlijke favourieten: Brut Ultime en Brut Rosé.

moustache

we zijn bij jean milan te oger langsgegaan ,met 29 pers. super ontvangen door claire en mw.milan echt de moeite en extra champ. aan zeer goede voorwaarden chapeau et merci encore

Champagnehuis in Vertus

Een aanrader vind ik de champagne van Henri Geoffroy te 51130 VERTUS. Ik wou onlangs opnieuw een bestelling plaatsen om af te halen, maar nu blijkt het telefoonnummer en website ontoereikend te zijn. Mocht iemand op de hoogte zijn of deze champagneboer nog actief is en zo ja, hoe te bereiken, dan graag een seintje. Alvast bedankt !

Theissen Gerard

Een echte aanrader is de champagnekelder Piper Heidsick. Er is de mogelijkheid om deze rondleiding in het Nederlands te volgen en bijzonder goed te volgen voor kinderen. Je kan er 3 champagnes proeven, een echte aanrader!

De stand

Details   ° hebben reeds gespeeld

Er zijn nog geen uitslagen bekend voor deze ronde...

 

De stand na ronde 9 

1KON.B.C.DE GILDE HOGER OP39825
2OOSTENDSE B.A. 232812
3KON. BRUGSE B.C. 131802
4B.C. CARAMBOL MIDDELKERKE 130789
5OOSTENDSE B.A. 130778
6B.C. 't OSKE26777
7KON. BRUGSE B.C. 226759
8K.B.C. EXC WIMBLEDON MENEN 226741
9B.C.BILJARTGILDE OOSTKAMP24673
10B.C. CARAMBOL MIDDELKERKE 2        22737
11K.B.C. EXC WIMBLEDON MENEN 118751
12OOSTENDSE B.A. 314666

 

 

07:20 Gepost door BC Carambol in Biljarten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.